Wetsvoorstel duurzaam ondernemen en bestuurdersaansprakelijkheid

Wetsvoorstel duurzaam ondernemen en bestuurdersaansprakelijkheid

Het voorstel voor de Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen zorgt voor veel ophef. Bestuurders vrezen voor bestuurdersaansprakelijkheid en zelfs voor gevangenisstraf. Dit laatste zal hoogstwaarschijnlijk zo’n vaart niet lopen, maar de mogelijkheid om als moedervennootschap aansprakelijk te worden gesteld voor een dochtervennootschap of als bestuurder persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld lijkt te worden uitgebreid.

Op grond van voormeld voorstel behoort het milieubelang tot de belangen die een Europese onderneming van een bepaalde omvang dient te behartigen. Een onderneming moet op grond van het voorstel negatieve milieueffecten van de eigen activiteiten en die van haar dochterondernemingen vaststellen en beperken. Voormeld voorstel zal dan ook mogelijk gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid van een moedervennootschap voor een dochtervennootschap.

Artikel 25 van het voorstel legt op de bestuurders een zorgplicht voor het milieu op de korte en lange termijn. Een verzuim in deze zorgplicht kan, afhankelijk van onder andere de inhoud van het toepasselijke nationale recht, tot persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder leiden.

Naar onze mening is de ophef omtrent het wetsvoorstel dan ook terecht, maar niet omdat bestuurders mogelijk naar de gevangenis moeten maar omdat het milieubelang het vennootschapsrecht in Nederland mogelijk fundamenteel gaat veranderen met alle gevolgen van dien.

Heeft u een vraag omtrent bestuurdersaansprakelijkheid of de aansprakelijkheid van een moedervennootschap voor een dochtervennootschap? Sieben Advocaten adviseert u graag over uw positie en komt zo nodig voor u in actie. Aarzel niet en neem contact op met een van onze specialisten voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Terug naar overzicht