Verplichte transparantie omtrent provisie schadeverzekeringen?

Verplichte transparantie omtrent provisie schadeverzekeringen?

Op 23 februari 2018 zal de nieuwe Europese Richtlijn Verzekeringsdistributie ingaan. Op Europees niveau wordt het dan voor tussenpersonen verplicht om op verzoek van de klant openheid te geven over de door hun te ontvangen provisie.

Volgens de AFM is transparantie op verzoek niet genoeg.(1) Veel klanten zijn niet assertief genoeg om een dergelijk verzoek te doen of beseffen niet dat de tussenpersoon een provisie ontvangt. De AFM pleit nu voor een strengere toepassing van de richtlijn, waardoor het voor tussenpersonen verplicht moet worden om hun provisies te actief vermelden. Volgens de AFM is er namelijk geen enkele reden in het belang van de klant om de provisies geheim te houden.

De Consumentenbond en het Verbond van Verzekeraars staan volledig achter de oproep van de AFM. Intermediairs zijn minder blij met het voorstel. Het is nu afwachten hoe de politiek het voorstel oppakt.

Wilt u inzicht in de provisie die u betaalt voor uw schadeverzekering? Na invoering van de richtlijn publiceren wij een voorbeeldbrief die u aan uw verzekeraar kunt toesturen. Heeft u andere vragen omtrent financieel recht? Sieben Advocaten geeft u graag advies tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

(1) AFM, AFM pleit voor provisietransparantie schadeverzekeringen in consultatiereactie IDD, 17 november 2017.

Terug naar overzicht