Delen van betaalgegevens van start

Delen van betaalgegevens van start

De Nederlandse betaalmarkt is vanaf vandaag opengesteld voor andere partijen dan banken. Door de invoering van een Europese richtlijn (PSD2) kunnen consumenten hun betaalgegevens namelijk gaan delen met andere partijen die bijvoorbeeld betaalapps en digitale huishoudboekjes aanbieden.

Critici waarschuwen voor de gevaren van het delen van betaalgegevens. Betaalgegevens bevatten namelijk zoveel (gevoelige) informatie dat de consument met het delen van die gegevens een stukje van zijn privacy inlevert. De vrees bestaat dat grote bedrijven zoals Google, Facebook en Amazon ook betaaldiensten en huishoudboekjes gaan aanbieden en zo nog meer te weten komen over de consument.

Voor de toekomstige gebruiker van betaalapps en huishoudboekjes hebben wij een helder advies: let goed op bij het installeren van de app en controleer zorgvuldig waarvoor je allemaal toestemming geeft als je de app installeert. Als de nieuwe betaaldienstverlener zich netjes aan de regels houdt, dan zal hij je apart toestemming vragen voor:

  1. de toegang tot jouw betaalrekening voor het aanbieden van zijn betaaldienst; en
  2. het gebruik van jouw gegevens voor commerciële doeleinden, zoals het aanbieden van persoonlijke reclame voor zijn eigen producten of producten van derden.

Ben je ervan bewust dat je de dienst altijd moet kunnen gebruiken zonder jouw gegevens beschikbaar te stellen voor commerciële doeleinden. Is jou niet duidelijk waar je toestemming voor geeft of ben je bang voor kleine lettertjes? Installeer de app dan niet en dien een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Eerst een advocaat spreken? Sieben Advocaten adviseert u graag over uw positie en komt zo nodig voor u in actie. Aarzel niet en neem contact op met een van onze specialisten voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

©

2018

Sieben Advocaten – Oprecht geïnteresseerd

vennootschapsrecht |arbeidsrecht | financieel recht | vastgoedrecht |

Terug naar overzicht