Beleggen met studiefinanciering verstandig?

Beleggen met studiefinanciering verstandig?

Door Saúl Raghunath •

Onlangs waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) studenten dat beleggen op de beurs met hun studiefinanciering een groot risico kan vormen. De beleggingen kunnen in waarde fluctueren en inleg kan worden verloren.

Sinds de start van de coronacrisis zijn veel studenten met (een deel van hun) studiefinanciering in aandelen of digitale valuta gaan beleggen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de laagdrempelige beleggingsapps, zoals Robinhood en eToro. Hierdoor is beleggen met kleine bedragen aantrekkelijker en gemakkelijker voor studenten die met relatief kleine bedragen beleggen. Studenten lenen maximaal bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om extra rendement te halen.

Volgens de AFM is beleggen een goede manier om te sparen voor later, maar adviseert alleen te beleggen met eigen geld dat langere tijd gemist kan worden en niet met de studiefinanciering (geleend geld). Ook het beleggen zonder buffer kan misgaan als men geen vangnet heeft. De AFM adviseert dan ook dat het slim is te beleggen in meerdere bedrijven of sectoren en niet te wedden op één paard. De juridische gevolgen van beleggingen komen hier om de hoek kijken.

Heeft u vragen over juridische zaken ten aanzien van beleggen en wilt u inzicht in uw positie? Sieben Advocaten adviseert u graag gratis en vrijblijvend tijdens een eerste kennismakingsgesprek. Neem contact op met een van onze specialisten voor een afspraak.

 

Terug naar overzicht